fbpx

Cadastrul si Cartea Funciara pe intelesul tuturor

topografie cadastruEvenimente Oradea vă aduce începând din această săptămână o serie de informații utile referitoare la cadastru, imobile și construcții.

 

04 Octombrie 2013

18:36

După cum știți, cadastrul este un element de actualitate, de care ne-am lovit, sau ne vom lovi în mod inevitabil, atunci când avem de rezolvat probleme legate de terenuri și construcții. Pentru a veni în sprijinul celor interesați, în continuare, vă prezentăm conceptul de cadastru, instituțiile implicate și tipurile de lucrări.

Instituția responsabilă de gestionarea acestor activități în România este Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție publică cu personalitate juridică, coordonată de primul ministru printr-un consilier de stat. În Oradea funcționează prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Publică (OCPP) Bihor, strada Armatei Române – 1A.

Conform Legii cadastrului și publicității imobiliare, numărul 7/1996, cu modificările și completările ulterioare, cadastrul și cartea funciară, formează un sistem unitar și obligatoriu, de evidență tehnică, economică și juridică, a tuturor imobilelor de pe întreg teritoriul țării.

Prin cadastru se realizează identificarea, măsurarea, descrierea și înregistrarea imobilelor în documentele cadastrale și reprezentarea pe hărți și planuri cadastrale. Cartea funciară conține descrierea imobilelor și înscrierea referitoare la drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, la actele, faptele sau la raporturile juridice care au legătură cu imobilele.

Imobilul  este terenul cu sau fără construcție, de pe teritoriul unei unități administrativ-teritoriale, aparținând unuia sau mai multor proprietari, și are un număr cadastral unic. Imobilul se înscrie în cartea funciară.

În cartea funciară, se înscriu actele și faptele juridice sus-menționate, în baza unei documentații cadastrale. Acestea, se referă la:

  • Imobilele care necesită documentația pentru primă înscriere
  • Imobile care necesită documentația pentru alipire
  • Imobile care necesită documentația pentru dezlipire
  • Imobile care necesită documentația pentru înscrierea unei construcții definitive, care se află pe un teren înscris în cartea funciară
  • Imobile care necesită documentația pentru modificarea limitei de proprietate
  • Imobile care necesită documentația pentru modificarea suprafeței
  • Imobile care necesită documentația pentru descrierea dezmembrămintelor dreptului de proprietate
  • Imobile care necesită documentația pentru reconstituirea cărții funciare distruse, pierdute ori sustrase.

În articolele următoare vom trata alte teme ale acestui subiect. În cazul în care aveți nevoie de îndrumări sau de sfaturi cu privire la anumite proceduri cadrastale vă rugăm să ne transmiteți propunerile pe adresa contact@evenimenteoradea.ro

 

Nicolae Șerban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *