fbpx

În Cetatea Oradea s-a deschis „Magazinul Mixt” cu obiecte din perioada ceaușistă

cetatea oradea, expoziție de obiecte din perioada ceaușistăO expoziție care sigur vă va face să zâmbiți. 

 

05 Iunie 2017

08:15

Magazinul Mixt”, din perioada comunistă, se prezintă de această dată, cu o ofertă deosebit de bogată şi variată: de la sticle de lapte sau sifon, la televizoare, radiouri şi aspiratoare sau chiar sticle de şampanie din 1984.

Una dintre cele mai noi expoziţii din Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, alături de expoziţia „Copilăria din Epoca de Aur” detalii AICI (coordonatori dr. Cristina Liana Puşcaş – muzeograf şi Cristian Negru – bibliotecar) este cea care reuneşte în două săli o colecţie impresionantă de obiecte din perioada comunistă, adunate în „Magazinul Mixt” (coordonator dr. Augustin Ţărău – muzeograf).

În cadrul campaniei demarate în Septembrie 2016, iniţiate de către muzeografii MCOO, „Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!” au fost adunate de la orădenii generoşi peste 800 de obiecte din perioada comunistă. Astfel, în aceste zile s-a reuşit amenajarea a două expoziţii, una dedicată copilăriei, alta vieţii de zi cu zi de dinainte de Revoluţie.

Dacă înainte de 89 magazinele erau aproape goale, acum rafturile „Magazinului Mixt” de la etajul II, Corp A, din Cetatea Oradea, sunt pline ochi de televizoare de colecţie, radiouri, pick-up-uri, aspiratoare, sticle de sifon, lapte, iaurt, sana și multe altele.

De asemenea, colecţia reuneşte şi un borcan cu gem din anul 1989, respectiv o sticlă de şampanie din 84. Uniformele de şcoală, respectiv de pionieri sunt şi ele expuse. În schimb, muzeografii MCOO deplâng lipsa unei uniforme de şoimii patriei.

Peştişorul de sticlă multicolor tronează pe un televizor şi sunt nelipsite tablourile cu Ceauşescu, stema RPR România şi PCR, tricolorul sau cartea „Omagiu”, donate de fostul fotograf al cuplului prezidenţial, Nicolae Meseşan.

Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, în intervalul orar 09:00 – 17:00, taxa de vizitare este 5 lei adulți, 3 lei copii. Cu mențiunea că Luni, 05 Iunie 2017, Muzeul Cetății și Orașului Oradea (MCOO) este închis.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *