fbpx

Expoziție personală de artă naivă Gheorghe Ciobanu în Sinagoga Zion: „Anotimpuri”

Lucrări bogate în culoare vor bucura privirile vizitatorilor sinagogii.

 

27 Iulie 2020

10:00

Spațiul cultural neconvențional al Sinagogii Neologe Zion se pregătește să găzduiască o nouă expoziție de artă naivă. „Anotimpurile” artistului plastic Gheorghe Ciobanu vor fi vernisate Joi, 30 Iulie 2020, ora 17:00Pânzele sunt aşezate în ordinea cronologică a celor patru anotimpuri, şirul firesc al vremii fiind întrerupt, din loc în loc, de pânze mai noi sau mai vechi.

Fiind, probabil, ultima de asemenea anvergură, expoziţia personală a renumitului pictor naiv Gheorghe Ciobanu constituie un eveniment per se:

Dau slavă lui Dumnezeu pentru că am ajuns la vârsta când trebuie să mă manifest în plan estetic cu o retrospectivă, aici, în Oradea. Bucuria mea e cu atât mai mare cu cât succesul acestei arte, mai ales prin Festivalul Naţional de Artă Naivă iniţiat de dl. Mircea Stroe, este din ce în ce mai vizibil şi mai evident, beneficiind tot mai mult de sensibilitatea publicului orădean. Eu sunt doar un ţăran prin trăire, educaţie şi manifest artistic. Peisajele mele cu cireşii din fundul grădinii, culegătorii din vii, sărbătorile iernii şi altele mi-au adus împliniri pe care nici nu le visam. Mi-aş dori ca imaginile compoziţiilor mele să fie, pentru cei sensibIli la natură, ca o chemare în spaţiul virgin al Edenului sau în grădina Maicii Domnului, unde nu putem fi altfel decât liberi şi fericiţi.

Gheorghe Ciobanu

Lucrările sale, considerat un pictor al bucuriei, se înscriu în genul artistic naiv în care vom găsi peisaje rurale interpretate într-o manieră veselă. Explozia de culori vine din peisaje și oamenii care le împodobesc, cu animalele lor și munca de zi cu zi. Vizitatorii cu siguranță vor descoperi secvențe inedite din viața sătească, specfice Primăverii, Verii, Toamnei și, desigur, Iernii.

Expoziţia cu vânzare „Anotimpuri”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, va sta pe simeze până în 30 August. Toate aceste manifestări vor culmina cu ediţia a VII-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă, programat în Octombrie în Oradea, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, TVR Iaşi, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.