fbpx

Împreună pentru Autism 2024, seară de empatie, socializare și caritate!

Prietenii noștri dragi te invită să le fii alături într-o seară în care comunicarea, empatia și prietenia sunt la ele acasă. 

 

25 Februarie 2024

13:10

Dăruind vei dobândi! Ce anume? Tot ceea ce dăruieşti. Iubire şi bucurie, mai ales. Făcând pentru alţii, faci pentru tine. Acesta este un adevăr minunat.

Un astfel de exemplu este seara caritabilă „Împreună pentru Autism” organizată de Asociaţia SOS Autism Bihor. Acceptând invitaţia şi contribuind astfel, cu minim 180 lei, le asigurăm acestor copii, cu nevoi speciale, atât de importantele şedinţe de terapie. Însă nu doar copiii sunt beneficiarii acestui centru, ci şi părinţii. Astfel, ei au timp pentru a câștiga banii necesari și a întreține un tânăr cu autism. Cât timp ei sunt în centru, iar terapeuții îi susțin să își dezvolte puținele abilități pe care le au, părinții lor pot merge la muncă pentru a întreține familia.

Prin terapie, copilul învaţă, într-un mod structurat, cum să vorbească, cum să se comporte, cum să fie independent. Fără terapie, simptomele autismului se agravează în timp. De aceea, neintegrarea copilului diagnosticat într-un program individualizat de terapie specifică îl privează de șansa la evoluție, copilul riscând să se transforme, în final, într-un adult neintegrat şi, de cele mai multe ori, instituţionalizat.

Dar ce este autismul? Tulburarea de spectru autist este o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului care afectează trei arii principale ale funcţionării unui copil: comunicarea, interacţiunea socială şi comportamentul.

Simptomele devin evidente în copilăria timpurie, frecvent până la doi ani. Termenul de „spectru” se referă la faptul că există grade foarte variate de afectare, de la un copil la altul, şi la acelaşi copil, de-a lungul timpului. Părintele remarcă lipsa de contact vizual a copilului, lipsa de răspuns când este strigat sau indiferenţa faţă de părinte. Alţi copii se pot dezvolta normal în primii doi, trei ani de viaţă, pentru ca apoi să devină brusc retraşi sau să-şi piardă abilităţile lingvistice pe care le dobândiseră. Fiecare copil cu tulburare de spectru autist are un amestec unic de simptome şi un anumit grad de severitate. Simptomele pot varia de la uşoare la severe şi adesea se modifică de-a lungul timpului, şi pot fi mascate de mecanisme compensatorii complexe.

Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) a identificat urmatoarele semnale de alarmă pentru tulburarea de spectru autist la copilul mic:

  • Nu răspunde cu un zâmbet sau cu o expresie facială fericită până la 6 luni
  • Nu gângureşte până la 12 luni
  • Nu răspunde la numele său până la vârsta de 12 luni
  • Nu arată spre obiecte pentru a-şi manifesta interesul până la vârsta de 14 luni
  • Nu se joacă „să ne imaginăm că” (sau jocul „de-a”) până la vârsta de 18 luni. Exemple de astfel de jocuri sunt: de-a supereroul, să ne imaginăm că mergem la cumpărături, că zburăm pe lună, că hrănim păpuşa, etc.  
  • Nu spune o propoziţie din două cuvinte până la vârsta de 24 de luni
  • Evită contactul vizual sau preferă să stea singur
  • Se supără la schimbări minore în rutină
  • Bate sau flutură din mâini, îşi leagănă corpul sau se învârte în cerc
  • Reacţionează neobişnuit şi uneori intens la felul în care lucrurile miros, au gust, se simt şi/sau arată
  • Pierde abilităţi lingvistice sau sociale după ce deja le dobândise

Diagnosticul este pus de către un medic psihiatru pediatru pe baza discuţiei cu părinţii şi observării copilului. Diagnosticul cât mai precoce este esenţial, deoarece intervenţia timpurie intensivă ajută copilul să îşi îmbunătăţească zonele de dificultate, iar în unele cazuri, să ducă o viaţă independentă, productivă şi satisfăcătoare. Aşadar, terapia specializată îi poate ajuta să ducă de acum înainte o viaţă cât mai împlinitoare pentru ei, însă, pentru a se realiza acest lucru, copiii au nevoie de noi. Au nevoie de darul nostru sufletesc şi financiar pentru a putea merge mai departe pe drumul acesta al terapiei şi integrării sociale. 

De aceea, preşedintele Asociaţiei SOS Autism Bihor, Simona Zlibuţ – Boţiu,  lansează invitaţia de a fi alături de ei, părinţi şi copii, în data de 05 Aprilie 2024 – sala Solay, ora 18:00. Contravaloarea unei invitataţii este o oră de terapie pentru tinerii asociației. Invitatul serii este tânărul interpret și profesor de canto Ovidiu Lazăr. 

A dărui înseamnă, cu adevărat, a dobândi, deoarece tot binele făcut se întoarce la cel care a dăruit. Iar dacă nu puteți ajunge la eveniment și doriți să contribuiți activ dar în taină la binele acestor tineri, donațiile se pot face în contul IBAN: IBAN RO55 RNCB 0032 0732 8002 0001 al SOS Autism Bihor. 

 

Evenimente Oradea certifică că sumele donate asociației vor fi utilizate pentru susținerea tinerilor înscriși, SO Autism Bihor fiind una dintre entitățile non-profit pe care o sprijinim de ani și ani!

 

Oana Prajea 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *