fbpx

CSM-U Oradea a pierdut meciul cu “U” BT Cluj

csm oradeaCSM-U Oradea pierde al 4-lea meci acasă, din acest sezon, în faţa “U” BT Cluj.

 

24 Ianuarie 2015

10:55

Echipa de baschet masculin, CSM-U Oradea, a fost învinsă în meciul disputat în Arena „Antonio Alexe”, Vineri, 23 Ianuarie 2015. Adversara i-a fost “U” BT Cluj Napoca, formaţie care a reuşit să se impună clar şi în meciul tur, disputat în sala Horea Demian.

A fost o partidă în care jucătorii lui Cristi Achim nu au condus nici măcar o secundă, oaspeţii reuşind un joc extrem de bun, încă din primul sfert, când au pus un parţial de 9 – 0. Primul coş al nostru a fost marcat de Subotic, abia după ce trecuseră 5 minute din meci.

Sfertul de debut a fost şi cel mai slab al partidei, cu doar 11 puncte marcate, aproape jumătate faţă de cele 19 înscrise de echipa lui Marcel Ţenter. Următoarele 10 minute au reprezentat cea mai bună perioadă de joc a favoriţilor noştri, sfert pe care şi l-au adjudecat cu 22 – 19. La pauză, diferenţa era de doar 5 puncte și speranța reînvia pentru cei cei 2.000 de oameni prezenți în Arena „Antonio Alexe”.

La fel ca la începutul jocului, clujenii au intrat mai montaţi de la vestiare, această perioadă a fost şi cea mai prolifică a lor, din punct de vedere ofensiv, cu 24 de puncte marcate, faţă de cele doar 17 reuşite de roş-albaştrii. Sfertul decisiv s-a terminat la egalitate 18 – 18, pentru 68 – 80 rezultat final.

Primul lucru care ne sare în ochi e jocul extrem de modest pe faza ofensivă, iar o concluzie la rece e că CSM a avut nevoie de aproape 40 de minute de joc pentru a-şi atinge performanţa uluitoare din etapă trecută şi cele 62 de puncte marcate pe terenul campioanei de la Ploieşti, pentru care au fost necesare doar 20 de minute.

Introducerea lui Vlahovic şi lăsarea în tribună a lui Markovic a fost o decizie extrem de dificilă pentru antrenorul Cristi Achim. Întrebat la conferinţa de presă de după meci despre această alegere, tehnicianul orădenilor a declarat următoarele:

Era clar că avem nevoie de fundaş. Nu se poate să joci în permanență fără om de poziţia 1. După părerea mea, nu puteam să jucăm fără Vlahovic. Acum e limpede că putem să ne gândim că oare ce s-ar fi întâmplat dacă jucăm în aceeaşi formulă ca la Ploieşti. Nu putem să ştim ce s-ar fi întâmplat. Poate am fi pierdut şi mai clar.

Revenind la joc şi discutând despre statistică, observăm un lucru fundamental, care a făcut diferenţa în această seară. Cu nu mai puţin de patru jucători de bază accidentaţi, trei dintre ei posibil pentru tot sezonul, era clar că banca noastră are şi va avea de suferit. Acest lucru s-a văzut cel mai bine în această seară, în faţă unei echipe extrem de solide din acest punct de vedere. Practic, rezervele clujului au marcat 33 de puncte, foarte aproape de suma titularilor lor şi cu 25 mai multe decât cele 8 puse pe tabela de „banca” noastră.

Privind procentajul aruncărilor ale celor două echipe, nu observăm mari diferenţe, un procentaj al aruncărilor reuşite similar, 51% – 54% de la 2P, respectiv 35% – 38% din afara semicercului. Nici privind recuperările nu am sesizat un dezechilibru, dimpotrivă, jucătorii orădeni au reuşit să prindă 35 de mingi, faţă de 33 ale adversarei. Chiar şi la capitolul pase decisive, Oradea a reuşit media ei standard de 20, faţă de cele 13 ale adeversarei, care are un joc orientat către acţiuni individuale finalizate fie prin pătrunderi, dar mai ales prin aruncări de la mare distanţă.

Un aspect dureros care a făcut diferenţa a fost cel al posesiilor pierdute, 19 pentru noi, faţă de cele doar 13 ale oaspeţilor, iar motivul e unul cât se poate de simplu, oboseala şi lipsa lucidităţii. Nu mai puţin de 4 jucători de-ai noştri au evoluat peste 30 de minute, în timp ce de la oaspeţi, nici unul nu a jucat mai mult de 29 de minute.

Individual s-a remarcat Ante Krapic, care a fost cel mai eficient jucător de pe parchet, autor a 19 puncte, 9 recuperări şi 3 pase decisive. El a terminat partida cu +25 la eficiență, urmat de Subotic, care a reuşit şi el un indice de +20. De la oaspeţi, Darius Hargrove a fost cel mai bun marcator, autor a 22 de puncte, urmat de Barnette cu 15. Un aport important l-a avut şi Silvăşan, căpitanul clujenilor reuşind 12 puncte şi cel mai bun indice +/-, cu el pe parchet echipa sa a luat un avans de 19 puncte.

Pentru CSM-U Oradea urmează un nou meci pe teren propriu, programat Vineri, 30 Ianuarie 2015. Adversara va fi CSU Sibiu, echipa în faţa căreia elevii lui Achim au pierdut trei meciuri în partea incipientă a sezonului.

 

Florin Miron