fbpx

În 2015, în Oradea, s-au reabilitat 41 de blocuri. FOTO

Reabilitare blocuri (6)Încetul cu încetul recosmetizăm cartierele. 

 

29 Decembrie 2015

17:25

Grație proiectelor finanțate prin Programul Operațional Regional perioada 2014 – 2016, în anul ce stă să se încheie, au fost acceptate spre reabilitare 45 de blocuri:

  • 15 blocuri au fost reabilitate înaintea lunii Decembrie 2015
  • 26 în Decembrie 2015
  • 4 blocuri vor avea lucrările de reabilitare încheiate în 2016

Costurile de 4,4 milioane de Euro au fost acoperite în procent de 60% de Uniunea Europeană, iar restul de 40% de Primăria Oradea și proprietari. Mai concret, reabilitarea a presupus:

  • izolarea termică a părții opace a fațadelor
  • înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în bloc, cu tâmplărie termoizolantă (partea vitrată)
  • închiderea balcoanelor și/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeților
  • termo-hidroizolarea acoperișului tip terasă, respectiv izolarea termică a planșeului peste ultimul nivel în cazul existenței șarpantei
  • izolarea termică a planșeului peste subsol

Acolo unde au fost întârzieri, s-au acordat penalități, în valoare totală de 14.665 lei. Un aport important l-au avut și asociațiile de proprietari care au format comisii de supraveghere a bunei desfășurări a lucrărilor. 

Spre deosebire de reabilitările efectuate anterior de cetăţeni din fonduri proprii, care constau în simpla anvelopare a blocurilor, cele finanţate prin POR în perioada 2014-2016 au o eficienţă termică mult sporită, de cel puţin 40%, lucrările cuprinzând şi reabilitarea sistemului de încălzire.

Partea frumoasă este reprezentată și de faptul că lucrările contribuie la înfrumusețarea orașului, blocurile supuse renovărilor căpătând și un aspect nou, curat și mult mai îngrijit.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Reabilitare blocuri (6)

Reabilitare blocuri (1)

Reabilitare blocuri (9)

Reabilitare blocuri (3)

Reabilitare blocuri (8)