fbpx

În Bihor: Prima reţea de trasee pentru alergare montană din România!

Mai multă mișcare în aer liber.

 

06 Noiembrie 2018

16:43

Mișcarea este foarte importantă pentru sănătatea noastră, iar dacă natura este „sala” în care se desfășoară, cu atât mai bine.

Alergarea montană se numără printre cele mai apreciate forme de mișcare, motiv pentru care Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (C.A.P.D.D.), în colaborare cu clubul Xterra Sport din Oradea, își propune să proiecteze şi cartografieze în teren cinci trasee de alergare montană care vor avea inclusiv marcaje permanente în limbile: română, maghiară şi engleză.

Cele cinci trasee, având diferite grade de dificultate, se axează pe două zone principale: defileul Crişului Repede şi împrejurimile comunei Roşia. De exemplu, traseul Şuncuiuş, pensiune Castel, peştera Vântului, peştera Unguru Mare, valea Mişidului, peştera Moanei, Şuncuiuş este un traseu destinat începătorilor. Are numai 12 kilometri şi o diferenţă de nivel cumulată de doar 420 de metri. Prin comparaţie, traseul Şuncuiuş, versantul drept, baza sportivă din Vadu Crişului, peştera Vadu Crişului, Dealul Popii, peştera Bătrânului, peştera Moanei, valea Mişidului, Şuncuiuş este un traseu de maraton, 42 de kilometri şi o diferenţă de nivel de 2.300 de metri,

declară István Szokolszki, preşedintele Xterra Oradea.

Prima rețea de acest fel de la noi beneficiază de un buget de 23.200 lei și este parte a proiectului „Pădurea Craiului, un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti”, implementat de către C.A.P.D.D. Bihor, în cadrul programului Green Entrepreneurship.

Paula Dreve