fbpx

Pompierii bihoreni au învățat sute de elevi cum să se salveze în caz de necaz

Educaţia înseamnă putere. Putere de a te salva pe tine, dar şi pe alţii.

 

17 Februarie 2024

09:15

A acţiona corect într-o situaţie de urgenţă poate salva vieţi. A şti cum să reacţionezi când tu sau alţii sunt în pericol poate schimba totul. Atât copiii cât şi adulţii se pot salva singuri sau îi pot ajuta pe cei apropiaţi în caz de incendiu, cutremur sau alte situaţii dificile. 

Cu gândul de a contribui la bunăstarea societății și în alte moduri decât cele deja cunoscute, pompierii militari bihoreni au ieșit în sprijinul elevilor şi preşcolarilor prin organizarea de cursuri teoretice şi practice.

Luptătorii cu focul au pregătit celor înscriși în Liceul „Don Orione” şi în Grădiniţa cu Program prelungit nr. 56 Oradea cursuri despre cum să se comporte în situaţii de urgenţă.

Nu mai puțin de 355 de elevi şi 50 de preşcolari au fost învăţaţi de personalul Serviciului Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor (SPIRC) al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Crişana” Bihor cum să prevină incendiile, cum trebuie să reacţioneze în cazul izbucnirii acestora, ce să facă pe timpul şi după producerea unui cutremur şi cum să utilizeze corect Sistemul Unic de Urgenţă 112.

De asemenea, elevii de la gimnaziu şi liceu au mai fost ghidați, din punct de vedere teoretic şi practic, cum să acorde primul ajutor, exersând împreună manevra Heimlich, poziţia laterală de siguranţă şi modul de efectuare a manevrelor de resuscitare cardio – pulmonară.

Concomitent, copiilor și cadrelor didactice le-au fost prezentate Campaniile de informare și educație preventivă a populației R.I.S.C. „Siguranța NU e un joc de noroc!”, R.I.S.C. „Mai bine previi, decât să nu fii!”, „F.O.C – Flăcările Omoară Copii”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!” și „Nu tremur la Cutremur”, pompierii distribuindu-le, fluturași, broșuri și pliante cu recomandări specifice, aferente temelor abordate.

Detalii despre comportamentul care se impune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă găsiți aici folosind aplicația mobilă DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Activităţile de instruire a elevilor şi preşcolarilor din întreg judeţul Bihor vor fi reluate după vacanţă

A şti înseamnă a preveni! Mai jos câteva imagini din timpul cursurilor. Sursa fotografiilor: ISU Bihor.

 

Oana Prajea

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *