fbpx

Primaria vrea reabilitarea podului din centrul Oradiei

reabilitare pod centru piata ferdinand primaria oradeaOradea se vrea tot mai nouă cu fiecare an.

 

06 Noiembrie 2013

16:11

Astăzi, 06 Noiembrie 2013, primarul Ilie Bolojan și vicerprimarul Mircea Mălan au susținut o conferință de presă importantă care a dezvăluit opiniei publice următoarele:

  • Cu ajutorul fondurilor nerambursabile se dorește reabilitarea podului din centrul Oradiei. Construit în 1954 această punte care leagă Piața Unirii de Piața Ferdinand necesită, conform unei expertize tehnice recente, lucrări de reparații și consolidare. Acestea din urmă au fost estimate la suma de 1.250.000 de Euro și ar urma să dureze 6 luni, cu mențiunea că 3 luni podul va fi închis complet.

Având în vedere problema reabilitării podului, am discutat cu d-na Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, care a promis că anul viitor se va finaliza malul stâng al Crișului Repede, iar în 2015 se va realiza și malul drept al râului, între pasarela de la Liceul Gojdu până la Centrul de Calcul. Concomitent cu aceste lucrări, vom începe și construirea parcării subterane de lângă sinagogă.

a declarat Ilie Bolojan.

  • Municipalitatea dorește realizarea și a unui canal tehnic. Scopul acestui canal este acela de a coborî în subteran cablurile care sunt actualmente fixate pe clădirile din centrul istoric. Toate în maxim 3 ani. Mai mult Primăria dorește realizarea canalului tehnic de către o firmă privată, dar în cadrul unui acord public – privat și care să verse o anumită sumă de bani vistieriei locale. În această lună, Noiembrie 2013, acest proiect va fi supus spre votare consilierilor locali, iar dacă cei din urmă vor accepta realizarea canalului în iarnă va avea loc și licitația de realizare a canalului tehnic.
  • Primăria dorește revitalizarea clădirilor din centru. Din cauză că în ultimii ani municipalitatea a permis ca în aceste imobile să locuiască orădeni nevoiași (locuințe sociale), fără dare de mână și fără posibilități de renovare a caselor, se dorește ca în urma procesului natural de eliberare (deces, schimbare de domiciliu) apartamentele din zona istorică a Oradiei să nu mai aibă ca și destinație finală cea de locuit. Ele vor fi scoase la licitație iar cumpărătorii obligați să le readucă strălucirea în cel mai scurt timp.

 

Toate aceste lucrări și investiții se doresc a fi realizate pentru înnoirea centrului istoric și transformarea Oradiei într-un oraș atractiv din punct de vedere turistic și cultural. Schițe ale planului de reabilitare a podului din zona Pieței Ferdinand regăsiți pe pagina de Facebook Evenimente Oradea.

 

Ciprian Costa