fbpx

S-au descoperit bacteriile care mănâncă PET-uri!

gunoaie petCât se poate de real, dar și de încet! 

 

26 Martie 2016

19:59

Odată cu venirea primăverii sosesc și veștile bune.

De acum, plasticul nu va mai fi o povară, iar noi ne vom putea bucura de o Planetă puțintel mai curată.

 Acest lucru este posibil grație, surpriză,… unei bacterii, scrie revista sciencemag.org

Un grup de cercetători din Sakai, Japonia, au descoperit o nouă specie de bacterii care pot mânca un tip comun de plastic. Bacteriile fac parte din specia numită Ideonella sakaiensis, și, după cum spun cercetătorii japonezi, ne vor scăpa de PET-uri și de polietilenul tereftalat.

După cum bine știm, cui pe cui se scoate! Miraculoasele bacterii au fost descoperite pe mormanele de resturi de plastic din orașul japonez Sakai. Plasticul de tip PET se regăsește în majoritatea sticlelor de plastic, în articolele de îmbrăcăminte, inclusiv în ambalajele produselor alimentare, fabricate din poliester și produsele de izolare termică.

Ceea ce face ca produsele din plastic să se degradeze atât de greu sunt polimerii. Aceștia sunt, de fapt, niște lanțuri de molecule care se rup foarte greu sau chiar deloc. Testele de laborator arată că bacteriile nou-găsite folosesc doar două enzime înainte ca polimerii să fie consumați. În interiorul acestor celule PET-ul este distrus, iar carbonul și energia rămasă de la acesta este folosită pentru crearea a noi celule.

Cercetătorii susțin, de asemenea, că aceste bacterii ar putea distruge pelicule subțiri de PET în doar câteva săptămâni. Putem privi această descoperire ca pe o mică speranță pentru lumea noastră cea supraîncărcată și poluată de plastic, dar, din păcate, partea neplăcută este că aceste bacterii se mișcă destul de încet, iar rezultatul consumului de plastic constă în gaze de dioxid de carbon, cu efect de carbon de seră.

Așadar, tot ce putem face este să așteptăm vești noi și pozitive în legătură cu aceste creaturi ce ne-ar putea salva Planeta și, astfel, ne-am bucura de câțiva ani de viață (mai sănătoși și mai curați, să sperăm) în plus.

Sau, poate, până devin bacteriile mai rapide, să fim noi mai harnici și să diminuăm consumul de plastic. Cum? Inclusiv prin refolosirea unei pungi sau prin depozitarea selectivă a resturilor menajere!

 

Ludmila Naghi

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *