fbpx

Destinație turistică: cimitirul vesel de la Săpânța, județul Maramureș

sursa: greattimesphotography.blogspot.ro

Maramureșul te așteaptă în vizită!

 

21 Mai 2017

12:15

Nimic nu-i mai frumos decât să-ți colinzi propria țară, mai ales când la destinație te așteaptă un loc cu o încărcătură spirituală și istorică deosebită. Dacă ești în căutarea unui astfel de loc, Săpânța este destinația perfectă!

Săpânța este cu atât mai deosebită, cu cât aici profunzimea spirituală se îmbină cu istoria și umorul. Totul a pornit în 1935 de la inițiativa localnicului Stan Ioan Pătraș, care era cioplitor în lemn de meserie și care a pus bazele Cimitirului Vesel.

Mirificul lăcaș este denumit astfel fiindcă, pe crucile celor decedați, sunt scrise epitafe ironice cu efect comic despre anumite trăsături de caracter ce le-au definit stilul de viață. Astfel, vei putea citi mesaje precum:

Sub această cruce grea

Zace biata soacră-mea

Trei zile de mai trăia

Zăceam eu și cetea ea.

Voi care treceți pă aici

Încercați să n-o treziți

Că acasă dacă vine

Iară-i cu gura pă mine

Da așa eu m-oi purta

Ca-napoi n-a înturna

Stai aicea draga soacră-mea

De asemenea, pe cruci întâlnim și basoreliefuri, motive geometrice și portrete. Culoarea predominantă este un albastru special, numit de către experți „albastru de Săpânța”. Celelalte culori au o simbolistică binecunoscută: verde – viață, galben – fecunditate și fertilitate, roșu – pasiune, negru – moarte.

Și dacă tot ești la Săpânța, trebuie să vizitezi și muzeul și Casa Memorială „Stan Pătraș”. Acolo vei afla despre cel care a avut ideea genială de a face haz de necaz într-un umor tipic românesc și într-un limbaj arhaic și greșit din punct de vedere gramatical.

Nu la mare distanță de cimitir și de muzeu, găsești Mănăstirea Săpânța – Peri, al cărei turn măsoară nu mai puțin de 78 de metri, reprezentând cea mai înaltă biserică de lemn din Europa.

Dacă tot iei la pas Maramureșul, nu se poate să nu observi minunatele porți din lemn sculptat specifice zonei. Ah, și să nu uităm de  mocăniță! Plimbarea cu vechea și prietenoasa mocăniță va fi cireașa de pe tort a întregii excursii.

Sperăm că v-am stârnit curiozitatea suficient încât să plănuiți o viitoare escapă în aceasta zonă ce abia așteaptă să fie descoperită de privirile iscoditoare ale turiștilor!

 

Diana Maria Danciu

sursa: vibefm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *