fbpx

Recomandare turistică: Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” Oradea

program, orar de vizitareVizităm unul dintre punctele de atracție interesante din Oradea. 

 

04 Iunie 2017

12:15

În cadrul Nopții Muzeelor 2017, foarte mulți dintre orădenii care au vizitat, pentru prima dată, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Oradea, au rămas plăcut surprinși.

Chiar dacă clădirea nu este una restaurată, trecând dincolo de aspect și ajungând înăutru, vizitatorul este cucerit de multitudinea informațiilor oferite, de acuratețe și de evenimentele istorice relatate.

Unul dintre punctele de atracție turistică orădene inedite care merită descoperit se află pe strada Armatei Române, la numărul 24A. Aici funcționează, de câteva decenii, Muzeul Militar Oradea.

Edificiul care adăpostește Muzeul Militar a fost construit în stil secession vienez și a fost inaugurat în anul 1895. Inițial, spațiul a fost folosit de armata ungară, adăpostind birouri și săli de spectacole, militarii neavând posibilitatea de a participa la evenimente culturale dinafara sferei cazone. În perioadele interbelică și postbelică, clădirea și-a păstrat destinația, deservind unitățile militare din apropiere.

Muzeul Militar orădean a fost înființat în anul 1971, ca muzeu al Regimentului 11 Infanterie, unitate a Armatei Române care a dus o parte a luptelor din Transilvania primului război mondial. Inițial, muzeul era organizat pe holul principal de la etajul întâi, în sala mare de deasupra intrării și în alte două săli secundare. Data inaugurării ar fi trebuit să fie 25 Octombrie 1971, de Ziua Armatei, însă cum lucrările de amenajare nu erau gata, deschiderea a avut loc în 26 Decembrie.

Muzeul a funcționat în această formulă până în anul 1987, când a fost închis pentru modernizare. Redeschiderea, programată pentru anul 1990, a fost însă amânată până peste doi ani. Astfel, din 12 Octombrie 1992, muzeul a fost inclus în rețeaua muzeelor militare din România (sub tutela Muzeului Militar Național din București și împreună cu filiala din Constanța), aflate sub patronajul Ministerului Apărării Naționale.

Filiala orădeană are o expoziție valoroasă, organizată în șapte săli, din care șase pentru expoziții permanente. Misiunea sa actuală este să reflecte istoria militară a poporului român, în secțiuni începând epoca modernă și până la cel de-al doilea război mondial. Exponatele provin de la Muzeul Militar Național, fiind vorba despre arme de secolele XVII – XX, pistoale, puști, săbii, hangere turcești, uniforme militare, fotografii și documente.

Pe lângă această colecție, în muzeu pot fi văzute piese rezultate din descărcări arheologice, cu vechime din paleolitic până în epoca bronzului, descoperite pe raza județului Bihor și primite de la Muzeul Țării Crișurilor. Pe holul principal poate fi admirată o frescă ce prezintă istoria militară a românilor, realizată de pictorul Horia Ghelu.

Lângă intrarea principală a clădirii se găsesc patru tunuri, din care unul german din primul război mondial, respectiv unul românesc și două sovietice din cel de-al doilea război mondial. Cele sovietice erau amplasate, în perioada comunistă, în Piața Unirii, flancând vechiul monument dedicat Armatei Sovietice.

Muzeul Militar din Oradea poate fi vizitat:

  • luni – vineri: între orele 10:00 – 16:00

Prețul unui bilet:

  • pentru adulți: 6 lei
  • pentru copii, elevi, studenți și pensionari: 1,5 lei
  • pentru elevii din școlile militare, pensionarii militari, veteranii de război, copiii instituționalizați și elevii de la școlile:  intrare gratuită

Pentru un ghidaj:

  • în limba română: 30 de lei
  • în limba engleză: 50 de lei. De menționat că, pentru grupuri mai mari de zece persoane, ghidajul este gratuit.

Pentru programări, doritorii pot apela numerele de telefon 0765. 305. 752 sau 0761. 942. 555.

 

Adrian Pop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *