fbpx

Rețetă de tocană de legume cu amarant

rețetă de cum se preparăUn preparat sănătos, hrănitor, potrivit pentru vegetarieni ori pentru cei care postesc. 

 

23 August 2015

15:10

Pregătiți bucătăria, ne suflecăm mânecile să facem o tocană de legume cu amarant.

Ingrediente necesare pentru două porţii:

  • un kilogram de ceapă
  • trei roşii coapte, zemoase
  • un ardei gras, galben
  • un gogoşar roşu
  • o jumătate de ţelină
  • un dovlecel mic
  • patru linguri de amarant
  • o jumătate de legătură de pătrunjel verde
  • două rămurele de măghiran
  • două linguri de ulei de măsline
  • o jumătate de linguriţă de piper negru
  • o lingură de sare

Preparare:

Puneţi amarantul într-un bol cu apă şi îl lăsaţi să stea timp de o oră. Între timp, curăţati, spălaţi şi tocaţi fideluţă ceapa; când este gata tocată o aşezaţi într-un castron, presăraţi sarea peste ea, o amestecaţi bine cu sare şi o lăsaţi să stea aşa pentru o jumătate de oră.  Ceapa se va înmuia şi va fi mai uşor de procesat în cratiţă.

Curăţaţi ţelina, o spălaţi , tocaţi mărunt şi o puneţi peste ceapă; amestecaţi toate ingredientele.

Spălaţi ardeiul, gogoşarul, dovleacul, roşiile şi pătrunjelul. Eliminaţi cotorul din ardei şi gogoşar şi îi tăiaţi fideluță. Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi fideluţă dovlecelul.

Puneţi uleiul în cratiţă. Când este încins, adăugaţi amestecul din ţelină cu ceapă, amestec pe care l-aţi scurs de zeama pe care o lasă ceapa. Amestecaţi câteva minute, apoi adăugaţi ardeiul şi gogoşarul tocat. Le lăsaţi la foc încă două minute, amestecând periodic, apoi adăugaţi dovlecelul tocat şi roşiile pe care le decojiţi şi tăiaţi cubuleţe.

Acum e momentul să adăugaţi amarantul care va fierbe în sucul lăsat de legume, în special, în cel al roşiilor, motiv pentru care scurgeţi apa din bolul în care se află amarantul şi îl răsturnaţi în cratiţa în care legumele povestesc. Lăsaţi ingredientele să fiarbă douăzeci de minute, la foc mic, acoperite, amestecând periodic. După cincisprezece minute, adăugaţi şi piperul şi amestecaţi compoziţia, pe foc, încă cinci minute.

Dacă vă place mai sărat, mai adăugaţi un praf de sare. În mod normal, ceapa sărată va elimina sare pentru toate legumele şi nu ar mai fi necesar să adăugaţi sare.

Spălaţi şi tocaţi pătrunjelul şi măghiranul. Păstraţi câteva frunzuliţe de pătrunjel tocat pentru decor. Pătrunjelul rămas, împreună cu măghiranul îl puneţi în cratiţă, amestecaţi şi opriţi focul.

Aşezaţi tocana în boluri şi presăraţi pătrunjelul păstrat pentru decor. Poftă bună!

 

Monica Marton

rețetă de cum se prepară

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *