fbpx

Antrenamentul fizic al unei persoane suprapondarale. Exerciții recomandate

sursa: mxafitness.com

sursa: mxafitness.com

Înainte de a slăbi, iată ce e bine să știi.

 

07 August 2016

16:00

Obezitatea reprezintă o afecțiune medicală a cărei principală problemă este grăsimea acumulată în exces. Persoanele care suferă de obezitate au un indice de masă corporală care depășește 30 (IMC).

Este o afecțiune des întâlnită în zilele noastre care poate fi moștenită, cauzată de sedentarism sau de tulburări ale glandei. Obezitatea este un factor de risc pentru infertilitate, artrite, reumatoide, boli cronice, boli cardiovasculare…

Hipertensiunea arterială, durerile de genunchi ce apar în urma exercițiilor fizice, respirația este îngreunată, sunt efectele cel mai des întalnite în rândul pesoanelor supraponderale.

Una din cele mai sănătoase metode de a slăbi și a adopta un stil de viață sănătos este sportul, alături de o alimentație corectă și echilibrată.

Mișcarea, exercițiile fizice sunt, din experiența proprie, cheia și mijlocul principal pentru a slăbi, tonifia, pentru a acumula masa musculară prin pur și simpla utilizare a funcțiilor principale ale organismului și a tuturor mușchilor.

Cel puțin 70% dintre clienții unui complex sportiv sunt persoane cu probleme de greutate care își doresc să slăbească rapid, chiar dacă nu și sănătos.

Recomandat e, ca înainte de a începe un program de antrenament bine pus la punct, să se facă o vizită doctorului pentru a face un control și de a verifica cu atenție intensitatea la care poate să se facă efort fizic.

În calitate de antrenor personal, consider că nu este bine să îți folosești timpul alergând seara prin parcuri sau pe bandă în sală, aceste lucruri dăunează grav articulațiilor din cauza greutații corporale.

Este mai bine să practici un antrenament cu greutăți și să te axezi efectiv pe exerciții pentru trunchi, spate, abdomen, brațe și, nu în ultimul rând, și picioare, fără a face sărituri sau sprinturi scurte.

Să lucrezi efectiv static îți oferă un rezultat de 10 ori mai bun decat antrenamentul cardio.

Bicicleta, mersul pe jos ușor în aer liber, exercițiile în apă, chiar și înotul sunt, de asemenea, recomandate.

Corect ar fi, când mergem la sală, antrenamentul să nu dureze mai mult de 40 – 50 minute, și să se facă o adaptare treptată la efort pentru că obezitatea împlică riscuri mari în ceea ce privește tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Încălzirea organismului, pregătirea lui pentru efort, este și mai important în cazul persoanelor supraponderale. Trebuie urmărit pulsul treptat, tot la cateva minute, și mai ales în pauzele dintre serii, pentru a se vedea cum reacționează organismul la efort.

Ca antrenor personal și instructor de fitness recomand ca înainte să se facă antrenamentul cu greutăți și apoi antrenamentul cardio, de exemplu bicicleta, care nu împlică o presiune atât de mare pe articulații.

 

Costică Marian

Antrenor Personal/Sportiv de performanță

costica marian