fbpx

De ce avem poftă de ciocolată?!

ciocolataDe ce avem poftă de ciocolată? De bună ce e!

 

25 Decembrie 2014

10:51

Să nu vă mire că aveți pofte, în special, de ciocolată. Este un aliment bogat în antioxidanți, în magneziu, fier, potasiu, cupru.

Conține acele substanțe care ne provoacă o stare de fericire, dar și anandamide, un compus care acționează precum tetrahidrocanabinolul, regăsit în marijuana.

Femeile, mai cu seamă, au o poftă crescută de ciocolată în perioada (pre)menstruală sau atunci când se confruntă cu mult stres.

Ca și o concluzie, orice poftă, inclusiv cea de ciocolată, nu face altceva decât să ne atragă atenția că organismului nostru îi lipsește ceva. Aici ne referim la vitamine și minerale esențiale, sau chiar stări de bine, de relaxare, ori suntem atenționați că am depășit nivelul de oboseală căruia organismul îi poate face față cu brio.

În cazul lipsei de minerale, iată ce mai puteți consuma:

  • pentru magneziu: alune, migdale, nuci de Brazilia, broccoli, spanach, busuioc, brânză tofu, semințe de in, semințe de susan, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac,
  • pentru cupru: stridii, ficat, quinoa, linte, cartof fiert în coajă, semințe de floarea soarelui, de susan
  • pentru fier: orez brun, carne de vită, de miel, broccoli, sparanghel, pește ton, fructe uscate
  • pentru potasiu: smochine, caise uscate, banane, kiwi, papaya, cartofi, soia, linte

În cazul lipsei de stări de bine, fericire, (reî)ncepeți să faceți, să practicați acele activități care vă fac plăcere, care vă amuză. Încercați să ieșiți, să cunoașteți oameni noi, să acceptați provocări care să vă ridice nivelul de adrenalină, să vă crească încrederea în voi și care, la sfârșitul zilei, să vă lase un zâmbet pe buze!

 

Ioana Mădălina Ștefănică