fbpx

Fericirea, nu doar sănătatea, unei femei stă și în efectuarea testului Babeș – Papanicolau!

sursa foto: hqwallbase.com

Dacă am fi deschiși, dacă am conștientiza repercusiunile!

 

22 Ianuarie 2017

16:46

Prea puțini suntem conștienți că fiecare putem fi supuși, în orice clipă, unor situații care ne vor schimba viața pentru totdeauna. Vă aminteam într-un articol trecut, detalii aici, că în România femeile nu au grijă de sănătatea lor, și că suntem în topul țărilor în care cancerul de col uterin face ravagii.

Cancerul de col uterin afectează cele mai multe femei, la nivel mondial, după cancerul de sân. Cea mai mare incidență a cancerului este în India și, în general, în țările subdezvoltate. În Europa, 1 din 100 de femei va dezvolta cancer de col uterin.

În România, cancerul de col continuă să fie pe locul I, între cancerele genitale, și a doua cauză de deces prin cancer în rândul femeilor, după cancerul de sân.

Cancerul de col este singurul cancer care poate fi prevenit aproape în totalitate prin mijloace sigure, simple și ieftine, dar cu toate acestea, la fiecare 2 minute, la nivel mondial, o femeie moare de o moarte nenecesară.

Spre deosebire de alte cancere, care apar la o vârstă mai înaintată, cancerul de col afectează femeile tinere, începând cu vârsta de 35 și femei de până la 65 de ani.

Care este cauza cancerului de col uterin?

Teoretic, peste 90% din cancerele de col sunt asociate cu infecția cu virusul papiloma uman (HPV).

Cu toate acestea, marea majoritate a femeilor infectate cu HPV nu fac cancer de col uterin. Pentru a progresa înspre cancer, infecția trebuie să aibă un caracter persistent. Exista mai multe tipuri de HPV, dintre care 16, 18 sunt cele mai agresive și stau la baza carcinogenezei.

HPV afectează atât femei, cât și bărbați, și se transmite prin activități sexuale de orice tip, care implică contacte la nivel genital, persoanele infectate putând să nu prezinte niciun simptom.

Cum se depistează cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin se depistează prin efectuarea examenului Babeș – Papanicolau. Acesta este gratuit prin Programul Național de Depistare a Cancerului de Col desfășurat în Spitalul Județean de Urgență – Maternitatea Oradea, Spitalul CFR, respectiv în Spitalul Pelican, pentru femei cu vârsta între 25 – 64 de ani.

Adițional se poate testa prezența directă a virusului în celulele de la nivelul colului uterin. Aceasta examinare este mai complexă, presupune identificare și genotipare virală, și costă aproximativ 300 lei.

Cum se poate preveni infecția cu HPV?

Până acum, 21 de țări din Europa au introdus vaccinarea obligatorie anti – HPV, similar altor programe de vaccinare: împotriva hepatitei, variolei…

Vaccinarea este indicată fetelor, femeilor cu vârsta între 09 – 26 de ani, preferabil înaintea contactului cu virusul. Prin prevenirea infecției virale, vaccinarea previne și declanșarea leziunilor precanceroase și a cancerului consecutiv.

A existat un program național de vaccinare care, din nefericire, a avut o rată foarte scăzută de acoperire datorită lipsei de informare și educație medicală a populației.

Există efecte adverse ale vacciunării? Este eficace?

O serie de 3 doze are eficacitate 100% în combaterea virusului HPV. Reacțiile adverse ale vaccinului sunt similare cu ale altor vaccinuri și sunt minore: durere, tumefacție, eritem la locul de injectare, febră, greață.

Mai multe informații despre modalitățile de testare Babeș – Papanicolau în Spitalul Pelican și Maternitatea Oradea găsiți AICI, iar în Spitalul CF AICI.

 

Cristina Pușcaș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *