fbpx

Vitamina B9. Caracteristici si beneficii

branzeturi sursa foto prairiemeats.caVitamina B9 are un rol important în producerea de celule roșii, stimulează apetitul și formarea acizilor gastrici. 

 

07 Septembrie 2014

18:00

Vitamina B9, sau acidul folic, este una dintre vitaminele pe care organismul nostru le poate sintetiza și care se depozitează în ficat.

Are un rol important pentru sănătatea noastră, participă la sintetizarea materialului genetic, la procesul de divizare și formare celulară. De asemenea, este esențială în timpul sarcinii deoarece contribuie la formarea sistemului nervos central al fătului.

Beneficiile vitaminei B9 sunt:

  • previne atacul cerebral și bolile de inimă
  • protejează împotriva cancerului de plămâni
  • previne cancerul de colon și cervical
  • diminuează riscul nașterii premature
  • ajută la întărirea și recuperea mușchilor
  • are un rol important în tratarea stărilor emoționale negative
  • susține sistemul digestiv, formarea sucurilor gastrice și stimularea apetitului

Simptome ale deficienței de vitamina B9:

  • amețeli
  • anemie
  • pierderi de memorie (uitare)
  • slăbiciune
  • piele crăpată
  • pierderea apetitului
  • pierderea în greutate
  • insomnii
  • dificultăți de respirație
  • palpitații ale inimii
  • dureri de cap
  • schimbări bruște de temperament
  • paranoia
  • osteoporoză
  • infertilitate/sterilitate
  • probleme gastro-intestinale

Surse alimentare de vitamina B9:

  • brânzeturi
  • ficat
  • rinichi
  • verdețuri
  • ciuperci
  • conopidă
  • portocale
  • papaya
  • banane
  • mazăre
  • orez brun
  • linte
  • ridichi
  • ardei roșii/verzi/galbeni
  • spanac
  • sparanghel
  • avocado
  • broccoli
  • varză
  • fasole albă
  • porumb
  • roșii/suc de tomate
  • căpșune
  • mango
  • pâinea albă
  • carnea de porc
  • fructe de mare

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *