Vitamina K. Beneficii si caracteristici
Procesul de coagulare a sângelui necesită cei doi compuşi ai vitaminei K: fitochinona şi farnochinona.
01 Noiembrie 2014
16:11
Sângerarea, indiferent de cauză, este un proces care poate duce la deces, dacă nu este oprit. Coagularea sângelui are rolul de a împiedica pierderile de sânge. Organismul necesită vitamine pentru a sintetiza proteinele care au rol de coagulare, iar insuficienţa vitaminei K poate duce la hemoragii, hematoame, epistaxis şi menstruaţie abundentă.
Beneficiile vitaminei K sunt:
- coagularea sângelui
- mineralizarea oaselor
- vindecarea fracturilor osoase
- ajută la vindecarea rapidă a rănilor
- previne osteoporoza
- sunt studii care indică rolul preventiv al vitaminei K în cancerul ovarian
- menține frumusețea pielii
- combate cancerul de plămâni, prostată și leucemia
- susține buna funcționare a creierului și a sistemului nervos
Deficit:
- utilizarea excesivă a antibioticelor cauzează pierderi de vitamina K
- organismul uman are un proces de reciclare a vitaminei K, întrucât este stocată în cantităţi mici
Surplus:
- probleme hepatice
Sursele vitaminei K
- zarzavaturi
- roșii
- lucernă
- iaurt
- gălbenuş de ou
- nap
- spanac
- varză
- ceapă verde
- conopidă
- castraveți murați
- morcovi
- broccoli
- ulei de soia
- ulei de măsline
- șofran
- ficat
- untură de peşte
- alge marine
- kiwi
- struguri
- pere
- prune
Ioana Mădălina Ștefănică
No Responses