fbpx

Interviu cu Grațiela Gherman, despre modeling și dragostea pentru frumos!

grațiela gherman, oradeaOameni minunați în fiecare interviu Evenimente Oradea. 

 

25 Decembrie 2016

12:15

De fiecare dată ne-a plăcut să vă facem cunoștință cu oameni frumoși, talentați, pasionați de ceea ce fac. Oameni care te inspiră și care pot fi, pentru mulți dintre noi, un exemplu de putere, perseverență și curaj.

Acum vă facem cunoștință cu Grațiela Gherman, „Grazi” după cum îi spunem noi. Activitatea ei e una deosebită, conduce agenția de modele „Graziela Models” de câțiva ani buni, motiv pentru care am rugat-o să ne deschisă porțile atât spre business-ul ei, dar și spre viața și pasiunile care o definesc. Poftiți!

Grazi, care a fost motivul care te-a determinat să deschizi o agenție de modele?

Nu am avut un motiv care să mă determine să înființez o agenție de modele. Nu știam nimic de acest domeniu după încheierea studiilor mele.

După terminarea Facultății de Litere, specializarea Română – Franceză, am simțit că doresc să fac ceva care să-mi aducă atât satisfacții profesionale cât și financiare. Fiind un copil rebel, nu m-am mulțumit niciodată să fac „ce trebuie” ci întotdeauna am ales ceea ce îmi place. De aceea am renunțat la ideea de a preda la școală. Nu îmi plăcea să fac planificări, nu îmi plăceau regulile impuse. În acest sens, mânată de dorința de a munci și de a avea cât mai multe împliniri, am avut șansa să lucrez pentru o societate franceză. Și spun că am avut șansă deoarece  acei oameni m-au învățat cum se fac afaceri și care sunt cerințele pentru a reuși.

Îmi amintesc o zi, eram în Franța, când cei pe care nu pot să-i numesc șefi ci prieteni buni și oameni deosebiți m-au întrebat ce mi-ar plăcea să fac în viață. Eu aveam nostalgia că am renunțat să lucrez cu copiii. Pasionată de modă și îndrăgostită de munca cu copiii, am exclamat: agenție de modele!

Mi-au dau un telefon, o listă cu agenții de modele din Paris și mi-au spus: „Sună, stabilește întâlniri, mâine mergem să vorbești cu ei”.

Nici nu am reușit bine să mă dezmeticesc că mă aflam deja la sediul unor agenții foarte mari din Paris. De la chance! La a două agenție pe care am vizitat-o, am întâlnit o doamnă foarte drăguță, Gisele pe numele ei, care mi-a spus că organizează cel mai mare festival de modeling din lume, „Modeling in Europe” și care  ne-a invitat să participăm cu modelele  noastre.

M-am întors în Oradea, am înființat Agenția „Graziela Models”, am organizat un casting pentru a selecta 6 tinere cu calități deosebite, deoarece eram hotărâtă să merg cu cele mai frumoase fete la acest festival.

Și așa s-a și întâmplat. Am câștigat marele premiu! Acest succes a însemnat rampa noastră de lansare. Acolo am întâlnit profesioniști de la agenții din toată lumea. Primul contract a fost în China, următorul în Tokyo. Câștigătoarea festivalului, Cristina, este singurul model din România, sau era în acel moment, care a obținut un contract în Nouă Zeelandă. Au urmat contracte în toată lumea: Taiwan, Singapore, Korea, Tailanda. Am avut contracte în New York, Paris, Milano, Atena, Istanbul. Satisfacția a fost extraordinară. Am participat la Milano Fashion Week.

Și în momentul de față, Renata Cuc este în Milano și lucrează pentru Moschino, Donna Karan, Miu Miu și alte mari  nume din domeniul fashion.

Ai avu vreun  model care te-a inspirat? Un standard de profesionalism în domeniu?  

Pot să spun că orice persoană care prin muncă a realizat ceva măreț, a fost și este un model pentru mine. Mă inspiră oamenii pozitivi, serioși, perseverenți, profesioniști.

Că să vă dau un exemplu de profesionalism în domeniu, aș menționa-o pe Diana Dondoe.

A fost greu, a fost ușor să accesezi o astfel de piață?

La început a fost foarte greu, nu știam nimic despre acest domeniu. Însă atunci, când îmi doresc ceva, fac tot ce îmi stă în putință să reușesc. Cum în Oradea această activitate era aproape inexistentă, am plecat în București și am urmat câteva cursuri, obținând astfel un Atestat de Impresar Artistic. Acolo am învățat foarte multe lucruri care mi-au fost de mare ajutor în anii care au urmat.

Care sunt provocările de a colabora cu persoanele tinere?

Poate îmi surprindeți un zâmbet pe buze. „Copiii” de la agenție îmi sunt foarte dragi și îi apreciez foarte mult. Am reușit să închegăm o echipă, să fim serioși, să ne respectăm. Provocări există, însă fac și ele parte din viață și activitatea noastră. Domeniul nostru de activitate nu este deosebit de celelalte: avem bune și rele. Pe cele bune le trăim cu drag, pe cele rele le eliminăm.

Referitor la contractele din străinătate, la piața internațională, aș dori să spun că în acești ani toți avem obișnuința de a călători. Era puțin diferit în anii în care mi-am început activitatea. Agenția a avut primele contracte în străinătate din anul 2004. Îmi amintesc că, în acel an, un model de-al nostru, Reka, a obținut și onorat un contract în Tokyo. Acolo a împlinit 14 ani. Era o agenție avizată să lucreze cu copii. Atunci nu aveam nici mijloacele de comunicare pe care le avem acum: Facebook, Viber… Dar poate că exact aceea era vârsta la care un model trebuia să înceapă.

Îți dorești… urci în avion!

De la ce vârstă putem face modeling?  

Aici avem mai multe categorii și chiar mă bucur să pot împărtăși în experiența mea de peste 13 ani.

Pentru copii (3 – 12 ani) e puțin mai greu în Oradea. Piața nu este destul de dezvoltată. Deși este o dorință a lor să se afirme, oportunitățile pentru ei sunt foarte puține.

Apoi, avem tinerele care au cel puțin 1.70m înălțime. Că să debuteze în acest domeniu, vârsta maximă ar fi 16 ani.

Pentru băieți, avem înălțime de minim 1.80, iar vârsta mult mai avansată decât a fetelor. Cele mai multe cereri pe care le-am avut, de-a lungul timpului, pentru băieți au fost pentru cei de peste 25 ani.

Este necesar să avem studii sau să fi urmat vreun curs?

Nu, nu este necesar să avem studii sau să urmăm vreun curs. Noi, agenții, ne implicăm în pregătirea lor, iar experiența e cea care îi ajută să devină profesioniști. Nu neg faptul că, trăind în secolul vitezei, cursurile îi ajută foarte mult la început. Însă nu sunt obligatorii.

Din câte știu, chiar și Agenția ta oferă astfel de servicii, ne poți detalia puțin?

Agenția noastră oferă cursuri de modeling și conduită. Aceste cursuri sunt făcute din dorința de a împărtăși din experiență noastră. Le insuflăm arta de a trăi frumos, le corectăm ținuta și îi introducem în tainele modelingului. Însă terminarea unui curs de modeling nu este o condiție esențială și obligatorie în a deveni model. Concurența este foarte mare, iar standardele impuse sunt foarte riguroase.

Agenția e o pasiune pentru tine, se simte întotdeauna plăcerea și bucuria de a te implica în evenimentele în care manechinele tale sunt prezente. Însă eu aș dori să știu care sunt plăcerile Grazielei, care sunt hobby-urile tale, ce îți place să faci în timpul liber?

Da, bine punctat. Agenția este o pasiune imensă, o plăcere și o dăruire. Este, așa cum îmi place să o numesc, „a doua mea familie”.

Ce îmi place să fac în timpul liber? Sunt multe: cea mai mare pasiune este gătitul. Fac pâine în cuptor, prăjituri, brânzoici, în bucătărie nu am limite. Îmi place să brodez, mă relaxează. Îmi place să merg cu bicicleta, îmi place să am grijă de grădină, îmi place să-i plimb pe cei doi cățeluși pe care îi avem. Îmi plac florile, mult. Îmi place să zâmbesc, îmi place să călătoresc, îmi place să întâlnesc oameni frumoși. Îmi place viața.

Pentru că mi-a mai rămas o oră liberă din zi, mă voi ocupa de un apartament pe care îl vom închiria în regim hotelier, OLD City Apartment Oradea, situat în inima  frumosului nostru oraș.

Dacă tot ești atât de pasionată de a găti, care este preparatul tău preferat?

În Istanbul am mâncat cea mai bună mâncare. Pot să spun că bucătăria turcească este printre preferatele mele. Și în China mi-a plăcut mâncarea foarte mult. Să nu uit de Franța, sunt gurmandă (ovo – lacto – vegetariană) și încerc cu drag orice preparat din orice loc m-aș afla.

Acum, să zicem, că avem un bilet special, iar destinația e la libera ta alegere. Încotro te-ai duce?

Două bilete spre Zanzibar, vă rog!

Călătorim puțin în timp și aș vrea să te întreb, dacă-ți amintești, vreun moment special de Crăciun, din copilărie?

Copilăria mea a fost una specială. Îmi amintesc cu drag de acele vremuri și merg cât de des pot în orașul meu natal, Jibou, pentru a-mi încărca sufletul. Crăciunul acasă era tot timpul deosebit, cu prieteni mulți și dragi, cu colindători.

Un moment hazliu, de care îmi amintesc ar fi acela că, într-un Ajun de Crăciun, împreună cu surorile mele, am răscolit toată casa să găsim cadourile de la Moșul. Și le-am găsit, dosite după niște cărți în bibliotecă. Asta se întâmpla în momentul în care am aflat cine este Moșul. Pentru că îmi vin în minte și momentele când credeam în Moș Crăciun. Era atât de frumos!

Dacă tot străbatem lumea în lung și în lat, te întreb care e culoarea sau culorile care ți-ar plăcea să umple întreaga lume și care pe tine te caracterizează?

Roz, alb și albastru.

Și, la final, permite-mi să te întreb de unde ai avut puterea, seva care ți-a dat încrederea să faci toate acestea?

Familia mea minunată mi-a fost mereu alături, oameni frumoși pe care îi prețuiesc foarte mult. Puterea, susținerea, iubirea și aripile mi le-a dat minunatul meu soț, căruia îi mulțumesc!

 

 

 Ioana Mădălina Ștefănică