fbpx

Beneficiile strugurilor

struguriÎn fiecare sezon avem posibilitatea de a ne umple de energie și vitamine consumând fructele și legumele specifice fiecărui anotimp.

 

24 August 2013

11:02

Vedeta toamnei este numaidecât strugurele. Un fruct delicios și accesibil dacă stăm să ne gândim ca se cultivă și la noi în țară. Indiferent de culoare, negri, albi, roșii, verzi, strugurii sunt o sursă de vitalitate. Consumându-i ne bucurăm de o hidratare și vitaminizare naturală a organismului.

Iată care sunt vitaminele care se regăsesc în struguri și beneficiile lor:

  • Vitamina A: o mână de struguri îți asigură 2% din necesarul de vitamina A, importantă pentru buna funcționare a ochilor, oaselor, sistemului reproducător, sistemului imunitar și funcțiilor celulare.
  • Vitaminele B: Vitamina B1, B2 și B6. Consumând struguri îți vei ajuta celulele să sintetizeze mai bine carbohidrații în energie, stabilizând și nivelul zahărului în sânge. Combat anemia și ajută la formarea de celule roșii.
  • Vitamina C: o porție de struguri îți aduce 27% din doza zilnică de vitamina C, care din pacate nu este produsă de organism ci eliminată în fiecare zi prin urină. Tocmai de aceea trebuie să te îngrijești de aportul constant al acestei vitamine cu un rol esențial în funcționarea eficientă a sistemului imunitar, vindecarea rănilor, absorbția de fier, sănătatea oaselor și dinților, protecție împotriva radicalilor liberi, a cancerului, a bolilor de inimă sau a artritei.
  • Vitamina E: deși îți asigură doar 1% din necesarul de vitamina E, un bol de struguri tot va contribui la sănătatea ta. Nu vei mai fi răcit sau cel puțin nu vei mai răci la fel de des, pielea va fi mai strălucitoare, mai elastică, vasele de sânge nu vor fi predispuse constricției și nici formării cheagurilor de sânge.
  • Vitamina K: puțin cunoscută și recunoscută ca importanță, vitamina K împiedică formarea cheagurilor de sânge și implicit a blocării arterelor. Ajută oasele să își mențină consistența și rezistența.

Consumul de struguri va contribui la sănătatea ta prin aportul de potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, cupru, zinc, seleniu și mangan. Ultimele studii au arătat că strugurii reduc colesterolul, și ajută la un somn mai bun datorită conținutului ridicat de melatonină, hormonul ce contribuie la un somn odihnitor și nu numai.

 

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *