fbpx

Adolescentii, publicitatea si dietele

anorexie adolescenta dieta sursa foto 1.bp.blogspot dot comSursele de informare nu au doar un caracter pozitiv ci și unul nociv.

 

16 Februarie 2014

18:30

Dietele sunt o modă distructivă în rândul adolescentelor. Fetele ajung să se înfometeze şi să îşi pună sănătatea în pericol la o vârstă la care organismul este într-o fază de acumulare, de creştere şi nevoile nutritive sunt diferite faţă de cele ale unei femei ajunse la maturitate şi care poate are cu adevărat nevoie de o dietă.

Mediul informaţional abundă în diverse metode de a slăbi neverificate sau neautorizate medical, de la pastile care topesc pur şi simplu kilograme întregi în cel mai scurt timp până la ingerarea de bucăţi de vată (!) sau, dimpotrivă, mijloace de a achiziţiona substanţe interzise, extrem de periculoase, pentru creşterea masei musculare. Fotografiile din reviste promovează un tip de frumuseţe care nu există, datorită noii tehnologii digitale care permite retuşarea şi înlăturarea oricărui defect sau amplificarea unor trăsături, creând astfel o imagine falsă, complet diferită de cea a realităţii.

Rețelele de socializare au contribuit extrem de mult la crearea acestor imagini „perfecte”. Uitându-vă și voi pe Facebook, de exemplu, veți observa cu ușurință cum tinerele fac publice doar fotografii în care arată „grozav”, slabe, cu haine și accesorii la modă, machiate strident pentru vârsta lor și comportându-se de parcă ar fi deja femei mature. Acest timp de comportament este totalmente influențat de mediul intern și extern în care ele trăiesc și se dezvoltă.

A ne iubi trupul şi a ne preocupa de felul în care arătăm face parte din fiinţa noastră, din personalitatea noastră, însă graniţa dintre firesc şi exces este foarte fină şi de multe ori ajugem să cheltuim nejustificat de mult punându-ne sănătatea în pericol.

E dificil să ne protejăm copiii de aceste false modele, să-i convingem că unele lucruri, deşi sunt des promovate, le dăunează. Ca părinte, nu putem să le tăiem banii de buzunar, nici nu putem scoate definitiv televizorul din casă sau, mai ales, să iasă din casă. Ei o vor considera drept pedeapsă şi asta se poate întoarce împotriva noastră cu efect de bumerang, devenind mai ostili şi ajungând să se ascundă ca să obţină ceea ce îşi doresc. Ei au nevoie permanent de modele şi dacă noi promovăm exact acel comportament sau consumăm exact acel produs de care dorim să ne ferim copilul, ne pierdem credibilitatea.

Fie că suntem părinţi sau nu, suntem direct responsabili pentru tot ceea ce facem pentru că oferim astfel un model celor din jur, conştient sau nu.

Cum convingi un adolescent că adevărata frumuseţe vine din interior şi că imaginea exterioară este doar un bilet către alte oportunităţi, nu un scop în sine? Aceasta este marea provocare!

Alina Filip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *