fbpx

Efectele benefice ale fructelor şi legumelor în funcţie de culoarea acestora

fructe, legume, sănătate

sursa: healthyforgood.heart.org

Culoarea, indicativul perfect pentru alegerea fructelor și legumelor.

 

20 Mai 2017

12:15

Culoarea fructelor şi legumelor reprezintă unul din factorii decisivi atunci când alegem să le cumpărăm.

Pe lângă faptul că ne ajută să ne dăm seama de prospeţimea respectivului produs şi ne atrage din punct de vedere vizual, specialiştii au ajuns la concluzia că fructele şi legumele pot avea efecte benefice asupra organismului tocmai datorită coloritului.

  • Legumele verzi – reprezintă o sursă importantă de antioxidanţi şi vitamine, tocmai de aceea sunt recomandate în diete. Acestea ajută în menţinerea sănătăţii celulelor şi la prevenirea problemelor la rinichi, ficat şi artere. Dintre alimentele verzi care nu ar trebui să lipsească din alimentaţie fac parte: varza, salata verde, spanacul, ardeii verzi, dovleceii, fasolea verde, inclusiv ceaiul verde
  • Fructe şi legume roşii – acestea conţin fitonutrienţi care ne dau energie, previn riscurile apariţiei diverselor boli cardiovasculare, iar roșul este dovedit a fi o culoare care stârneşte apetitul. Alimentele roşii recomandate sunt: merele roşii, ardeii graşi, roşiile, căpşunele, zmeura, merişoarele
  • Fructe şi legume galbene şi portocaliimenţin sănătatea ochilor, întăresc sistemul imunitar, păstrează nivelul optim de hidratare a pielii şi încurajează dezvoltarea unui organism sănătos. Din această gamă de culori, fructele şi legumele cele mai indicate sunt: ananasul, lămâile, fructul pasiunii, portocalele, pepenele galben, morcovii, caisele, cartofii dulci, papaya, porumbul, bananele şi mango
  • Legumele albe şi bej – ajută la întărirea sistemului osos şi la buna circulaţie a sângelui. Alături de legumele verzi, nici cele albe nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică, cum ar fi: cartofii, ceapa, ciupercile, hreanul, fasolea, păstârnacul, usturoiul şi conopida
  • Fructe şi legume mov şi albastre – deşi culoarea albastră este recunoscută pentru faptul că taie pofta de mâncare, fructele şi legumele care au această culoare ajută la obţinerea unei memorii bune şi a unei inimi sănătoase cum ar fi: smochinele, strugurii, afinele, coacăzele negre, vinetele, cartofii roşii, fasolea neagră, prunele, sfecla şi murele

Paula Dreve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *