fbpx

Salvează-ți prezentul, eliberându-te de trecut!

sursa foto: wordsonthetipofmytongue.com

sursa foto: wordsonthetipofmytongue.com

Soarta omului nu este deloc ușoară.

 

27 Aprilie 2015

20:10

Putem fi siguri că o să avem în viață perioade când vom fi fericiți, alteori triști, când vom avea succes, și când vom avea parte de eșecuri, când vom avea speranțe și când vom fi lipsiți de speranțe. Suferința este inevitabilă.

Nimeni nu poate trăi fără să experimenteze cum este suferința și durerea. Câteodată ni se pare că suferința altora este mai mare decât a noastră, iar alteori invers. Dar acestea sunt doar aparențe, deoarece fiecare om trăiește diferit realitatea. Nu există doi oameni care trăiesc o experiență la fel. Percepția personală este ceea ce definește „greutatea” experienței trăite.

Sunt foarte mulți factori care influențează modul în care percepem provocările vieții. Experiențele din copilărie au un rol important în dezvoltarea noastră și în felul în care putem face față celor ce ne așteaptă. Trecem prin această călătorie utilizând diferite soluții, pe care le-am învățat de mici copii. Aceste soluții pot fi bune sau mai puțin bune, poate chiar greșite. Unora le este dat acel privilegiu, că învață într-un mediu familial potrivit, altora, din păcate, nu le este dat acest lucru. Aceștia, reușesc să treacă peste obstacolele vieții investind foarte multă energie și forță.

Intuiția noastră preia conducerea atunci când nu reușim să facem față provocărilor. Când durerea sentimentală este prea mare, încercăm să o suprimăm, să o negăm, să ameliorăm durerea în toate modurile posibile. Prin acest comportament putem trece la pasul următor fără să ne dăm seama de problema cu care ne confruntăm în momentul respectiv. Clădim ziduri în jurul nostru, și cu cât aceste ziduri sunt mai înalte, cu atât mai mult ne protejăm de mediul înconjurător. Aceasta nu este deloc o soluție, din contră, fiecare caramidă pusă pe zid este un nou obstacol în rezolvarea problemelor noastre. Devenim prizonieri între aceste ziduri, implicit, prizonierii propriilor dureri.

Foarte multă energie risipim prin faptul că ne atașăm efectiv de suferințele noastre. Până la un moment dat, când credem că noi ne controlăm suferințele, dar, de fapt, ele ne conduc pe noi. Cu timpul devenim rigizi și preluăm rolul victimei: „dacă nu eu sunt cauza suferinței mele, atunci de ce ar trebui să fac eu ceva în această privință?” Nu-i așa? Așadar purtăm eticheta pe noi: am fost ranit(ă) și sunt victimă. În timp, suferința devine identitatea noastră, și, fără ea, nu vom mai ști cine suntem. Ne trezim într-o capcană, încercăm să mergem înainte, dar cu privirea în trecut. Fiecare moment din viața noastră este definit de suferințele din trecut, iar viitorul e tot mai sobru.

Este foarte greu să renunțăm la trecut și cumva ne simțim bine să ne agățăm de el. Dar atașamentul față de trecut este identic cu sabotarea noastră. Trebuie să ne detașăm de trecut și să descoperim lumea ce ne stă în cale, de care avem tot dreptul să ne bucurăm.

Procesul schimbării nu este deloc ușor, trebuie să ne schimbăm identitatea și comportamentul. Dar asta nu trebuie să ne descurajeze. Avem nevoie de o decizie fermă și curaj ca să trecem mai departe. Toată lumea este în stare de acest pas. Suntem conștienți sau nu, puterea este în noi.

Primul pas este să conștientizezi și să vrei schimbarea. Conștientizarea este aceeași cu acceptarea faptului că tu ești cauza problemelor tale! Gândește-te doar ce bine te simți când primești laude, când ceva bun se întâmplă din cauza acțiunilor tale. Atunci ești fericit și te bucuri, în schimb același lucru se întâmplă și când ai o problemă, tot tu ești cauza. Bineînțeles, în acest caz, este mult mai ușor să ne plângem, să fim victime și să dăm vina pe alții. Dar dacă stai să analizezi la sânge situația, și ești foarte sincer cu tine, cu siguranță vei recunoaște și greșelile tale. Atâta timp cât te vei comporta la fel în situații similare, nu te poți aștepta să ai alte rezultate. Te vei confrunta cu aceeași problemă până când nu îți vei învăța lecția, exact ca la școală.

Să reușești să treci peste multitudinea resentimentelor acumulate poate fi destul de obositor. De aceea este bine să înaintezi cu pași mici. De asemenea, este bine să ai lângă tine o persoană cu experiență care te poate ajuta în identificarea factorilor care te rețin în evoluția ta. Privește problema ca pe o sarcină, pe care o ai de rezolvat. Așa ia-le pe toate câte vor veni.

Problemele și suferința fac parte din viața noastră. Dacă ne permitem să simțim, implicit devenim mai puternici, mai flexibili și mai pregătiți ca să facem față sarcinilor. Înțelegem astfel că, dacă acceptăm suferința, înseamnă că o trăim, iar apoi va trece. Fiecare sarcină rezolvată înseamnă depășirea limitelor noastre. În timp, devenim tot mai puternici și învățăm să sperăm și să credem în propriile reușite și vom putea fi mândri că noi ne controlăm suferințele și nu invers.

Orice s-a întâmplat în trecut, într-adevăr a trecut. Dar trecutul este ca să învățăm din experiențele trăite, nu ca să trăim în ele. Gândește-te de exemplu, câte cutii sau saci de tot felul de lucruri aduni anual la tine acasă și ce bine te simți când, odată strânse, le poți dărui celor neajutorați sau să le arunci dacă nu mai pot fi folosite. Practic, te eliberezi de tot ceea ce nu îți mai servește. Cum te scapi de lucrurile care au devenit inutile pentru tine, la fel trebuie să te eliberezi și de resentimente: ai simțit, ai trăit, ai învățat, ai trecut mai departe.

Atât experiențele plăcute, cât și cele neplăcute fac parte din viața noastră, la fel cum nu putem nega nici istoria lumii de astăzi. Iar povestea nu se va sfârși niciodată; încontinuu adăugăm noile capitole, deoarece prezentul nostru este în continuă schimbare. Nu se poate să trăim în trecut, la fel cum nu putem să spunem că suntem ceea ce am fost acum 10-20 de ani.

Viața este casa posibilităților infinite! Fiecare moment din viață este o lecție inspirațională. Tot ce avem de făcut este să fim prezenți în ea. Namaste!

 

Alăturați-vă și voi practicanților de Yoga, din Oradea. Pentru mai multe detalii apelați 0742. 921. 389.

 

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

renata coznici

 

 

 

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *