fbpx

Interviul saptamanii: Cristian Achim, antrenorul de suflet al CSM Oradea

cristian achim antrenor baschet csm oradeaRevenim ├«n rubrica ÔÇ×Interviul s─âpt─âm├óniiÔÇŁ cu un dialog┬ámult a╚Öteptat, iar┬áinterlocutorul este deja ┬áprieten al ┬áEvenimente Oradea.

29 Iunie 2014

12:45

Echipa de baschet masculin a Oradiei a reu╚Öit o mare┬áperforman╚Ť─â ├«n acest an, 2014. Fanii au fost mai mult dec├ót ferici╚Ťi, iar un interviu cu cel care a f─âcut posibil─â cucerirea titlului de vicecampioan─â era necesar.

Anul trecut, antrenorul Cristian Achim, a avut disponibilitatea de a ne acorda un prim interviu, pe care ├«l pute╚Ťi citi┬áAICI.┬áPe cel de anul acesta, ├«l reg─âsi╚Ťi mai jos.

În câteva cuvinte, cum aţi descrie sezonul ce tocmai s-a încheiat?

 • Consider c─â a fost unul foarte bun! Deoarece, ├«n pofida faptului c─â ┬áanul trecut unii dintre juc─âtori au plecat, iar al┼úii au venit, pot spune c─â echipa Oradiei a reu┼čit s─â evolueze foarte mult.

├Än ciuda diferen┼úelor ┼či nevoii de acomodare, care sunt pilonii care unesc o echip─â ┼či o conduc spre victorie?

 • R─âspunsul necesit─â mult prea multe pagini, voi enumera doar c├óteva calit─â┼úi esen┼úiale: comunicarea, compromisul, valoarea individual─â, valoarea colectiv─â, inteligen┼úa celui care conduce, aten┼úia continu─â, nimic l─âsat la voia ├«nt├ómpl─ârii, ambi┼úiile individuale, ambi┼úiile colective, capacitatea de a crea un grup unit, con┼čtientizarea, mult─â munc─â, inteligen┼ú─â, dedicare.

Este succesul neaparat o chestiune de cucerirea unei pozi┼úii ├«ntr-un clasament? Exist─â ÔÇ×victoriiÔÇŁ ┼či ├«n afara podiumului?

 • Clasamentul e doar ultima ┼či cea mai palpabil─â eviden┼ú─â. Locul ├«n clasament e consecin┼úa multelor ÔÇ×miciÔÇŁ victorii pe care le ob┼úii de-a lungul unui an ├«ntreg, cu tine ├«nsu┼úi, mai exact, vorbim despre, dep─â┼čirea barierelor mentale, fizice, pshice, ├«mpreun─â cu victoria form─ârii unui grup unit, cu cea a comunic─ârii, cu cea a ┬ádetermin─ârii, cu cea a ├«n┼úelegerii aspectelor care conteaz─â cu adev─ârat ├«n via┼úa unui sportiv de performan┼ú─â ┼či multe multe altele.

S─â vorbim pu┼úin ┼či despre echip─â. Fanii au o imagine clar─â despre juc─âtori, dar dumneavoastr─â, ca antrenor, cum ├«i vede┼úi pe ace┼čti tineri baschetbali┼čti?

 • Baschetbali┼čtii no┼čtri nu mai sunt tineri de mult (cu o singur─â excep┼úie). Aici avem de-a face cu o cu totul alt─â problematic─â. E vorba de a comunica cu ┬áadul┼úi cu personalitate, de a-i conduce, de a-i respecta, de a le transmite informa┼úii pe care ei s─â le ├«n┼úeleag─â, de a fi persuasivi ├«n a-i face s─â colaboreze la cel mai ├«nalt nivel.

Ave┼úi un public fantastic la Oradea, ┼či o galerie superb─â. C├ót de importante sunt ├«ncuraj─ârile lor pentru cei de pe teren?

 • Publicul conteaz─â enorm pentru mine. Este cea mai mare victorie a echipei din to┼úi ace┼čti ani. C├ót despre ├«ncuraj─âri… De multe multe ori ele au dus echipa realmente spre victorie.

CSM  Oradea a crescut odată cu publicul. Dacă la începuturi erau doar câţiva oameni în sală, acum Arena Antonio Alexe e arhiplină. Ce înseamnă pentru dumneavoastră această implicare a orădenilor?

 • Eu cred c─â este de departe, este cea mai important─â realizare.

La finalul meciului decisiv contra celor de la CSU Ploie┼čti, a┼úi f─âcut o declara┼úie plin─â de t├ólc, care deconspir─â din ambi┼úiile ┼či din ÔÇ×apetitul deschisÔÇŁ pentru trofee al echipei or─âdene. Va fi disputarea finalei, obiectivul declarat al echipei ├«n sezonul viitor?

 • Ambi┼úiile noastre sunt mari ┼či a┼ča au fost ├«ntotdeauna. Avem o mare foame de victorii ├«n continuare. Despre obiectivele declarate e prea devreme s─â discut─âm, dar ┼čtiu c─â ne dorim tot timpul s─â scoatem maximul din echipa pe care o avem.

Numeroase forma┼úii din Liga Na┼úional─â de Baschet deja au efectuat transferuri, unele chiar reu┼čind s─â-┼či contureze, ├«n linii mari, chiar lotul. ├Än precedentele campanii, CSM ┬áera, de asemenea, una din forma┼úiile ÔÇ×harniceÔÇŁ pe pia┼úa transferurilor. Pe c├ónd preconiza┼úi anun┼úarea primului juc─âtor transferat de CSM ?

 • Trebuie s─â tine┼úi cont de faptul c─â noi am terminat campionatul doar de c├óteva zile ┼či evident c─â eram concentra┼úi pe finala care o aveam de disputat. Alte echipe e normal s─â anun┼úe transferuri pentru c─â sunt deja ├«n vacan┼ú─â de 2 luni! Noi de-abia acum am ├«nceput s─â ne g├óndim la sezonul care urmeaz─â.

Cum comenta┼úi decizia Federa┼úiei Rom├óne de Baschet, care din sezonul urm─âtor impune din nou utilizarea obligatorie a unui juc─âtor rom├ón, mereu pe parchet. Va afecta aceast─â decizie planurile CSM-ului ┼či campania de achizi┼úii din aceast─â var─â?

 • ├Än primul r├ónd nu sunt de acord cu schimbarea regulilor peste noapte. Aceast─â decizie nu afecteaz─â doar planurile noastre, ci pe ale tuturor. Nu se pot g├óndi strategii pe termen mediu ori lung, ├«n acest fel. Nu ├«n ultimul r├ónd, va conduce la o explozie a bugetelor echipelor, ┼či a┼ča destul de ├«nc─ârcate. Eu am folosit aproape ├«n permanen┼ú─â un juc─âtor rom├ón pe teren (uneori 2, chiar 3) f─âr─â s─â m─â oblige nimeni.

Există vreo echipă din Euroliga pe care să o admiraţi în mod special? Dacă ar fi să mentionaţi un meci memorabil al acestei echipe, care ar fi acela?

 • ├Ämi place foarte mult David Blatt, antrenorul lui Macabbi Tel Aviv. ┼×i nu de acum, dup─â c├ó┼čtigarea Euroligii, ci de c├ó┼úiva ani ├«ncoace. Cred c─â ultimul Final Four poate fi denumit memorabil pentru Macabbi.

Vorbind de Eurolig─â, crede┼úi c─â ├«n urm─âtorii 10 ani o forma┼úie din Rom├ónia va putea ├«ndeplini condi┼úiile sportive ┼či de infrastructur─â necesare evolu─ârii ├«n aceast─â competi┼úie?

 • Sincer nu cred, dar ┼čtiu c─â echipa din Ploie┼čti are ├«n inten┼úie a┼ča ceva ┼či m-a┼č bucura tare mult s─â reu┼čeasc─â.

S─âpt─âm├óna aceasta, San Antonio Spurs a c├ó┼čtigat titlul ├«n NBA, av├óndu-l pe banc─â pentru al optsprezecelea sezon consecutiv, pe Gregg Popovich. Dumneavoastr─â sunte┼úi al doilea cel mai longeviv antrenor din LNB. ┬áPot fanii CSM s─â spere la o ÔÇ×dinastieÔÇŁ asem─ân─âtoare la Oradea?

 • Continuitatea este un lucru foarte important, pe care ├«l apreciez mult. Din p─âcate ├«n Rom├ónia e greu realizabil. Mi-a┼č dori mult ca noi, la Oradea, s─â schimb─âm aceast─â mentalitate.

 

 

Florin Miron