fbpx

Interviul saptamanii: Cristian Achim, antrenorul de suflet al CSM Oradea

cristian achim antrenor baschet csm oradeaRevenim în rubrica „Interviul săptămânii” cu un dialog mult așteptat, iar interlocutorul este deja  prieten al  Evenimente Oradea.

29 Iunie 2014

12:45

Echipa de baschet masculin a Oradiei a reușit o mare performanță în acest an, 2014. Fanii au fost mai mult decât fericiți, iar un interviu cu cel care a făcut posibilă cucerirea titlului de vicecampioană era necesar.

Anul trecut, antrenorul Cristian Achim, a avut disponibilitatea de a ne acorda un prim interviu, pe care îl puteți citi AICIPe cel de anul acesta, îl regăsiți mai jos.

În câteva cuvinte, cum aţi descrie sezonul ce tocmai s-a încheiat?

 • Consider că a fost unul foarte bun! Deoarece, în pofida faptului că  anul trecut unii dintre jucători au plecat, iar alţii au venit, pot spune că echipa Oradiei a reuşit să evolueze foarte mult.

În ciuda diferenţelor şi nevoii de acomodare, care sunt pilonii care unesc o echipă şi o conduc spre victorie?

 • Răspunsul necesită mult prea multe pagini, voi enumera doar câteva calităţi esenţiale: comunicarea, compromisul, valoarea individuală, valoarea colectivă, inteligenţa celui care conduce, atenţia continuă, nimic lăsat la voia întâmplării, ambiţiile individuale, ambiţiile colective, capacitatea de a crea un grup unit, conştientizarea, multă muncă, inteligenţă, dedicare.

Este succesul neaparat o chestiune de cucerirea unei poziţii într-un clasament? Există „victorii” şi în afara podiumului?

 • Clasamentul e doar ultima şi cea mai palpabilă evidenţă. Locul în clasament e consecinţa multelor „mici” victorii pe care le obţii de-a lungul unui an întreg, cu tine însuţi, mai exact, vorbim despre, depăşirea barierelor mentale, fizice, pshice, împreună cu victoria formării unui grup unit, cu cea a comunicării, cu cea a  determinării, cu cea a înţelegerii aspectelor care contează cu adevărat în viaţa unui sportiv de performanţă şi multe multe altele.

Să vorbim puţin şi despre echipă. Fanii au o imagine clară despre jucători, dar dumneavoastră, ca antrenor, cum îi vedeţi pe aceşti tineri baschetbalişti?

 • Baschetbaliştii noştri nu mai sunt tineri de mult (cu o singură excepţie). Aici avem de-a face cu o cu totul altă problematică. E vorba de a comunica cu  adulţi cu personalitate, de a-i conduce, de a-i respecta, de a le transmite informaţii pe care ei să le înţeleagă, de a fi persuasivi în a-i face să colaboreze la cel mai înalt nivel.

Aveţi un public fantastic la Oradea, şi o galerie superbă. Cât de importante sunt încurajările lor pentru cei de pe teren?

 • Publicul contează enorm pentru mine. Este cea mai mare victorie a echipei din toţi aceşti ani. Cât despre încurajări… De multe multe ori ele au dus echipa realmente spre victorie.

CSM  Oradea a crescut odată cu publicul. Dacă la începuturi erau doar câţiva oameni în sală, acum Arena Antonio Alexe e arhiplină. Ce înseamnă pentru dumneavoastră această implicare a orădenilor?

 • Eu cred că este de departe, este cea mai importantă realizare.

La finalul meciului decisiv contra celor de la CSU Ploieşti, aţi făcut o declaraţie plină de tâlc, care deconspiră din ambiţiile şi din „apetitul deschis” pentru trofee al echipei orădene. Va fi disputarea finalei, obiectivul declarat al echipei în sezonul viitor?

 • Ambiţiile noastre sunt mari şi aşa au fost întotdeauna. Avem o mare foame de victorii în continuare. Despre obiectivele declarate e prea devreme să discutăm, dar ştiu că ne dorim tot timpul să scoatem maximul din echipa pe care o avem.

Numeroase formaţii din Liga Naţională de Baschet deja au efectuat transferuri, unele chiar reuşind să-şi contureze, în linii mari, chiar lotul. În precedentele campanii, CSM  era, de asemenea, una din formaţiile „harnice” pe piaţa transferurilor. Pe când preconizaţi anunţarea primului jucător transferat de CSM ?

 • Trebuie să tineţi cont de faptul că noi am terminat campionatul doar de câteva zile şi evident că eram concentraţi pe finala care o aveam de disputat. Alte echipe e normal să anunţe transferuri pentru că sunt deja în vacanţă de 2 luni! Noi de-abia acum am început să ne gândim la sezonul care urmează.

Cum comentaţi decizia Federaţiei Române de Baschet, care din sezonul următor impune din nou utilizarea obligatorie a unui jucător român, mereu pe parchet. Va afecta această decizie planurile CSM-ului şi campania de achiziţii din această vară?

 • În primul rând nu sunt de acord cu schimbarea regulilor peste noapte. Această decizie nu afectează doar planurile noastre, ci pe ale tuturor. Nu se pot gândi strategii pe termen mediu ori lung, în acest fel. Nu în ultimul rând, va conduce la o explozie a bugetelor echipelor, şi aşa destul de încărcate. Eu am folosit aproape în permanenţă un jucător român pe teren (uneori 2, chiar 3) fără să mă oblige nimeni.

Există vreo echipă din Euroliga pe care să o admiraţi în mod special? Dacă ar fi să mentionaţi un meci memorabil al acestei echipe, care ar fi acela?

 • Îmi place foarte mult David Blatt, antrenorul lui Macabbi Tel Aviv. Şi nu de acum, după câştigarea Euroligii, ci de câţiva ani încoace. Cred că ultimul Final Four poate fi denumit memorabil pentru Macabbi.

Vorbind de Euroligă, credeţi că în următorii 10 ani o formaţie din România va putea îndeplini condiţiile sportive şi de infrastructură necesare evoluării în această competiţie?

 • Sincer nu cred, dar ştiu că echipa din Ploieşti are în intenţie aşa ceva şi m-aş bucura tare mult să reuşească.

Săptămâna aceasta, San Antonio Spurs a câştigat titlul în NBA, avându-l pe bancă pentru al optsprezecelea sezon consecutiv, pe Gregg Popovich. Dumneavoastră sunteţi al doilea cel mai longeviv antrenor din LNB.  Pot fanii CSM să spere la o „dinastie” asemănătoare la Oradea?

 • Continuitatea este un lucru foarte important, pe care îl apreciez mult. Din păcate în România e greu realizabil. Mi-aş dori mult ca noi, la Oradea, să schimbăm această mentalitate.

 

 

Florin Miron