fbpx

Rușinea, sentimentul care îți poate distruge viața!

sursa: sapiens.org

sursa: sapiens.org

Eliberează-te de rușine, trăiește în armonie!

 

21 Martie 2016

19:59

În articolul anterior am discutat despre detoxificarea sufletului, care implică interiorizare și multe conștientizări, detalii AICI. Inevitabil, vom descoperi pe drum anumite blocaje. Unul dintre acestea, cel mai „afurisit” se poate spune, este rușinea.

Pentru fiecare dintre noi, rușinea se leagă de anumite experiențe ale vieții noastre: umilințe din copilărie, primele răni sufletești, o iubire neîmpărtășită, un refuz, o păcăleală, o boacănă pe scenă în timpul unui spectacol, pierderea unui loc de muncă, eventual un divorț plin de umilințe, înșelăciune, prins în flagrant, inaptitudine, neajutorare sau dependența, de o persoană sau de un obicei nesănătos.

Rușinea, de asemenea, poate fi o posibilitate de care nu profiți cu intenția de a te apăra pe tine sau pe alții. Pe de o parte te apără de acele acțiuni care sunt condamnate de către societate, dar în același timp te împiedică să îți trăiești propria viață pe deplin, într-un fel în care nici nu îți dai seama.

Te oprește să duci o viață liberă, fără complexe, plină de încredere de sine. Rușinea te poate domina toată viața și e posibil să nici nu observi deoarece te poți obișnui cu ea exact ca și cu orice alt sentiment negativ. Dacă de mic copil ai fost mereu umilit, nici nu îți poți da seama cum e atunci când umilința nu face parte din viața ta.

De câte ori se aude: „Să îți fie rușine!”, „Nu ești în stare de nimic!”, „Ești la fel de imbecil ca și…”, „Ești prost/proastă!”, „Nu vei avea niciodată un loc de muncă cinstit!”, și am mai putea enumera foarte multe expresii.

Toate aceste afirmații sunt purtătoarele rușinii. E ca un virus care se infiltrează în familii, pe nesimțite, și persistă generații întregi, sunt extrem de dăunătoare chiar dacă de cele mai multe ori sunt rostite cu intenții bune. Modalitatea de exprimare însă este greșită.

Care sunt primele amintiri ale tale atunci când te gândești la rușine? O fi vreo amintire dintr-o experiență proprie sau o rușine forțată (judecată/etichetă) de către cei din jurul tău tocmai cu intenția de a te ține sub control, ca nu cumva să ai o încredere de sine și o autoapreciere sănătoasă.

Dacă stăm să privim în jur, întreaga societate se bazează pe frică, nesiguranță, pedepse și umilințe. Rușinea ne marchează pe viață în afară de cazul în care sunt rezolvate pe cale terapeutică. Ea este destructivă pentru sănătatea emoțională și psihologică și, ca o consecință a stimei scăzute de sine, predispune la dezvoltarea afecțiunilor psihice.

Prezența rușinii în viața ta aduce cu sine și sentimentul vinovăției, parcă ai cere pedeapsă cu această atitudine pentru că ai impresia că doar așa poți scăpa dacă „plătești” pentru faptele tale. Este un cerc vicios și din păcate nu are sfârșit.

Evident nu dorim să se vadă acest lucru, nici nu am recunoaște de față cu alții că avem anumite situații pe care nu le putem trata, și cu o mască pe față ne continuăm viața încercând, pe ascuns, să ne construim înapoi stima și încrederea de sine.

Pe tine unde te împiedică rușinea? Ce ai face dacă într-adevăr ai putea fi tu însuți, dacă nu ți-ar fi frică de eșec sau de rușinea urmată de aceasta și de acele persoane care te descurajează?

Rușinea se află la cel mai mic nivel al conștiinței noastre, cel mai aproape de moarte. Rușinea ucide încet, dar sigur. Ea este pretutindeni. Cum scăpam de ea? Răspunsul de află în fiecare dintre noi.

Dăți destul timp ca să te interiorizezi, ca să îți vezi adevăratele calități și valori, indiferent de așteptările familiei, ale prietenilor sau ale întregii societăți. Tu îi vei da copilului din tine tot suportul, încurajarea și recunoașterea de care are nevoie.

Este o muncă de durată, deoarece încercând pe interior să ne clădim încrederea de sine și autoaprecierea, umilințele din exterior vor veni neîncetat încercând să ne-o distrugă, iar noi va trebui să părem la fel de stabili și puternici ca să ne apăram.

La început este ca și cum ai urca un deal fără a avea o bună condiție fizică, mai ales dacă primim multe „lovituri”, dar pe măsura ce lucrăm cu noi înșine, ne vom întări și ne vom putea ridica mult mai ușor după un eșec sau o umilință.

 

Alăturați-vă și voi practicanților de Yoga, din Oradea. Pentru mai multe detalii apelați 0742. 921. 389.

Renata Coznici

Instructor autorizat de Yoga

renata coznici

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *